Btw update in Exact Software 2019

Per 1 januari 2019 zal in Nederland het btw-laagpercentage wijzigen van 6% naar 9%. Deze wijziging heeft gevolgen voor de administratie. Vanaf 1 januari dien je namelijk het nieuwe percentage te gebruiken. De btw-taxonomie van 2019 is beschikbaar vanaf Exact Globe update 416 én 417, dus niet in 415! In dit blog vertellen we je wat er gaat veranderen en hoe je dit in Exact kunt wijzigen.

Het btw-laagpercentage wijzigt op 1 januari 2019 van 6% naar 9%

Wat verandert er?

Het btw-laagpercentage wijzigt op 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Dit houdt in dat deze btw-code in de administratie moet worden meegenomen om te voldoen aan het nieuwe percentage. Voor de vraag of het 6% of 9% tarief toegepast moet worden op de prestaties die vallen onder het lage btw-tarief, is het moment waarop het goed is geleverd of de dienst door je is uitgevoerd van belang:

  • Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 'oude' btw-tarief van 6%.
  • Offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die in 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9%.
  • Betalingen en prestaties geleverd na 1 januari 2019 moeten altijd voldoen aan een btw-tarief van 9%.

Door de verandering van het btw-laagpercentage is het van cruciaal belang om je administratie en stamgegevens aan te passen met behulp van de btw-conversie. 

Methoden om je btw-conversie uit te voeren in Exact Software

Om de btw-conversie om te zetten naar het nieuwe percentage zijn er twee methoden: 

  1. De huidige btw-code vernummeren naar het nieuwe percentage
  2. Het aanmaken van een nieuwe btw-code voor het nieuwe percentage

Vanuit ComputerPlan raden we vooral de tweede methode aan. Door het aanmaken van een nieuwe btw-code beschik je namelijk altijd over de oude code in het geval dat je hem nodig hebt voor oudere bestellingen. Hierdoor beschikken historische transacties over het oude percentage van 6%, en voldoen nieuwe transacties aan het vernieuwde btw-percentage. 

Methoden om je btw-conversie uit te voeren in Exact Software

Stappenplan om btw succesvol te converteren in Exact Software

Stappenplan om btw succesvol te converteren

Om succesvol je btw-update uit te voeren heeft Exact een uitgebreid stappenplan opgesteld. In drie stappen naar de nieuwe btw-update:

Stap 1: Voorbereiding

Inventariseer eerst je licentiesamenstelling en mogelijke integratie met andere (Exact) producten, het is cruciaal om precies te weten wat er aangepast moet worden voordat je aan de btw-conversie begint. Vervolgens moet je back-ups aanmaken van al je administraties.

Om de conversie uit te voeren moeten alle geopende transacties worden gesloten, anders worden deze nietmeegenomen in de conversie. Hierin is het van belang om op het geschikte moment te converteren, bijvoorbeeld buiten kantooruren wanneer gebruikers geen schermen open hebben staan. Bij grote administraties moet je rekening houden dat de conversie veel tijd in beslag kan nemen! 

Stap 2: De conversie

Heb je voor ogen wat er veranderd moet worden en de voorbereidende handelingen uitgevoerd om te gaan converteren? Tijd om de conversie te starten! Exact heeft hiervoor een uitgebreid stappenplan in elkaar gezet (stap 2- de conversie). Wij kunnen de conversie ook voor je uitvoeren, afhankelijk van de grootte van je omgeving rekenen we hier één dagdeel consultancy voor.

Stap 3: Aanvullende handelingen

Het kan mogelijk zijn dat je nog aanvullende handelingen uit moet voeren, afhankelijk van je situatie, om de btw-conversie compleet te maken. Bijvoorbeeld het aanpassen van lay-outs waar de 6% in is verwerkt, omschrijving van grootboekrekeningen of het aanpassen van koppelingen met andere (Exact) producten. Bekijk wat je per onderdeel kunt aanpassen in het stappenplan van Exact (stap drie: aanvullende handelingen).  

Vragen over het succesvol uitvoeren van de btw-conversie? Neem contact op onze Exact Helpdesk of vraag een consultant aan om dit voor je uit te voeren.

Bekijk het stappenplan