Kies je voor een Private-, Shared- of gecombineerde (Hybrid) Cloud?

De cloud kent vele vormen, met onder andere de Private cloud, Shared cloud en de combinatie daartussen. In dit blog leggen we de verschillende vormen naast elkaar om je een beeld te geven van de mogelijkheden. Daarnaast leggen we gelijk de link naar de ComputerPlan Business Cloud zodat je gelijk een beeld hebt van hoe dit in de praktijk werkt.

Wat is een Private cloud?

Private cloud is een omgeving die voor één organisatie is opgezet. Dit houdt in dat de infrastructuur alleen voor jou is opgezet en wordt gebruikt, zodat je applicaties en data alleen voor jouw organisatie toegankelijk zijn. Hierdoor is dit de veiligste vorm van cloud, maar is de mate van beveiliging afhankelijk van per leverancier. In afspraak met je leverancier bepaal je wie er verantwoordelijk is voor het onderhouden van de applicaties. Je betaalt zelf wel volledig voor de in gebruik genomen infrastructuur, waardoor de Private cloud ook gelijk de duurste vorm is, want eigenlijk heb je eigen infrastructuur met eigen software buiten de deur staan.

Wat is een Shared cloud?

Shared cloud is een omgeving voor één organisatie, maar deel je de onderliggende infrastructuur qua databases, servers en zelf applicaties. In de Shared cloud heeft iedere organisatie een eigen plek en wordt de data gescheiden aan de hand van inloggegevens. Doordat de infrastructuur en applicaties gedeeld worden, zijn de kosten aanzienlijk lager dan de Private cloud. Je deelt de kosten van de infrastructuur met de andere gebruikers, waardoor je alleen betaalt voor de hoeveelheid applicaties en het aantal gebruikers dat gebruik maakt van de infrastructuur. De applicaties worden centraal geïnstalleerd en door de leveranciers beheerd. In veel gevallen worden updates en upgrades uitgevoerd door de leverancier, waardoor je hier zelf geen tijd aan kwijt bent.

Wat is een gecombineerde (Hybrid) cloud?

Een combinatie van Private- en Shared cloud, ook wel een Hybrid cloud genoemd, gebruikt de schaalvoordelen uit de Shared cloud en combineert deze met de eigen infrastructuur en applicaties uit een Private cloud. Hierdoor krijg je een unieke mix aan gedeelde applicaties in de shared omgeving (denk aan Microsoft Office 365 of Exact Globe) en kan je deze uitbreiden met eigen bedrijfsspecifieke applicaties en zelf legacy software in de private omgeving. Deze combinatie geeft je een mix aan schaalvoordelen, terwijl je eigen applicaties of software gemakkelijk toe te voegen zijn aan jouw omgeving. 

Praktijksituatie: de ComputerPlan Business Cloud

In onze speciaal opgebouwde ComputerPlan Business Cloud (CBC) bieden we een gecombineerde cloud aan waarin we de kosten- en beheervoordelen van een shared cloud met de uitbreidingsmogelijkheden van een private cloud combineren. Voor jouw medewerkers presenteert de CBC zich als één naadloze omgeving. De medewerkers loggen veilig in op hun ComputerPlan Business Workspace, terwijl wij op de achtergrond zorgen dat de juiste applicaties en data voor hen beschikbaar zijn. Daarnaast is het door de beschikbare applicatieserver mogelijk om eigen software applicaties toe te voegen aan de cloud, zonder dat deze in de shared omgeving beschikbaar worden. Denk hierbij aan bedrijfsspecifieke software of legacy software (verouderde software die zich moeilijk in de cloud laat plaatsen).  

 

Iedere organisatie heeft haar eigen unieke processen, waardoor cloud veel verschillende vormen kent. We hopen dat dit blog meer je de handvatten geeft om een keuze te kunnen maken. Bekijk ook ons Stappenplan naar de Business Cloud om te ontdekken hoe wij jouw organisatie meenemen in de route naar de cloud. 

 

Welk soort cloud past bij jouw organisatie? 

Private cloud

   Eigen voorwaarden van gebruik

   Volledige controle over je data

   Eigen onderhoud of uitbesteedt

   Minder flexibiliteit 

   Een dure cloud oplossing

Shared cloud

   Hoge flexibiliteit (betalen naar gebruik)

   Geen onderhoud aan soft- en hardware

   Schaalvoordelen in kosten

   Een goedkopere oplossing

    Generieke functionaliteit

ComputerPlan Business Cloud

   Flexibel maandabonnement

   Geen onderhoud aan soft- en hardware

   Schaalvoordelen in kosten

   Voeg eigen- of legacy software toe

   Dataopslag in Nederland (A'dam)

Ontdek meer blogs