De voor- en nadelen van Private cloud, Shared cloud en de combinatie

Je staat voor een belangrijke keuze met je organisatie: gaan we overstappen naar de cloud? En zo ja, welk soort cloud is dan de beste keuze voor mijn organisatie? In dit blog helpen we je om die keuze te maken door private en shared cloud met elkaar te vergelijken en gelijk een link te leggen naar de ComputerPlan Business Cloud die het beste van beide werelden combineert.   

Wat is een Private cloud?

De Private cloud is een dedicated cloud omgeving waar de applicaties die je wilt gebruiken volledig zijn afgeschermd, zodat de applicaties alleen voor jouw organisatie toegankelijk zijn. Een private cloud is alleen voor jouw applicaties en data ingericht, dit maakt het dus ook een stuk duurder in gebruik. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van de applicaties en betaalt volledig voor de in gebruik genomen infrastructuur. Eigenlijk heb je dus je eigen infrastructuur met je eigen software buiten de deur staan. 

Wat is een Shared cloud?

Zoals de naam al zegt, in een shared cloud omgeving deel je servers, databases en zelfs applicaties, maar wordt de data gescheiden. Iedereen krijgt een eigen plekje voor zijn data en krijgt hier toegang toe aan de hand van inloggegevens. Doordat je de infrastructuur en applicaties deelt met anderen zijn de kosten aanzienlijk lager dan de Private cloud. Je betaalt naar gebruik: hoeveel applicaties gebruik je en hoeveel medewerkers gebruiken deze? De applicaties worden centraal geïnstalleerd en door bijvoorbeeld ComputerPlan beheerd. Dit houdt in dat je zelf geen updates en upgrades hoeft uit te voeren en een schijntje van de in gebruik genomen infrastructuur betaalt binnen je abonnement. 

Wat is een gecombineerde cloud?

Een gecombineerde cloud gebruikt de schaalvoordelen uit een shared cloud omgeving en combineert deze met de eigen infrastructuur en applicaties uit een private cloud omgeving. Hierdoor krijg je een unieke mix aan gedeelde applicaties in de shared omgeving (denk aan Microsoft Office 365 of  Exact Globe) en kan je deze uitbreiden met eigen bedrijfsspecifieke applicaties en zelf legacy software in de private omgeving. Deze combinatie geeft je een mix aan schaalvoordelen, terwijl je eigen applicaties of software gemakkelijk toe te voegen zijn aan jouw omgeving. 

Combineer het beste van private- en shared cloud in de ComputerPlan Business Cloud

In onze speciaal opgebouwde ComputerPlan Business Cloud (CBC) bieden we een gecombineerde cloud aan waarin we de kosten- en beheervoordelen van een shared cloud met de uitbreidingsmogelijkheden van een private cloud combineren. Voor jouw medewerkers presenteert de CBC zich als één naadloze omgeving. De medewerkers loggen veilig in op hun ComputerPlan Business Workspace, terwijl wij op de achtergrond zorgen dat de juiste applicaties en data voor hen beschikbaar zijn. Daarnaast is het door de beschikbare applicatieserver mogelijk om eigen software applicaties toe te voegen aan de cloud, zonder dat deze in de shared omgeving beschikbaar worden. Denk hierbij aan bedrijfsspecifieke software of legacy software (verouderde software die zich moeilijk in de cloud laat plaatsen).  

Iedere organisatie heeft haar eigen unieke processen, waardoor cloud veel verschillende vormen kent. We hopen dat dit blog meer je de handvatten geeft om een keuze te kunnen maken. Bekijk ook ons Stappenplan naar de Business Cloud om te ontdekken hoe wij jouw organisatie meenemen in de route naar de cloud. 

Welk soort cloud past bij jouw organisatie? 

Private cloud

Private cloud

   Eigen voorwaarden van gebruik

   Volledige controle over je data

   Eigen onderhoud of uitbesteedt

   Minder flexibiliteit 

   Een dure cloud oplossing

Shared cloud

Shared cloud

   Hoge flexibiliteit (betalen naar gebruik)

   Geen onderhoud aan soft- en hardware

   Schaalvoordelen in kosten

   Een goedkopere oplossing

    Generieke functionaliteit

ComputerPlan Business Cloud

ComputerPlan Business Cloud

   Flexibel maandabonnement

   Geen onderhoud aan soft- en hardware

   Schaalvoordelen in kosten

   Voeg eigen- of legacy software toe

   Dataopslag in Nederland (A'dam)

Ontdek meer blogs