Financiële tips & tricks voor iedere non-profit organisatie

Iedere non-profit organisatie heeft behoefte aan financieel inzicht. Financiële stromen lopen vaak door elkaar heen waardoor structuur en grip een hele klus is. In dit blog lees je financiële tips & tricks waar iedere non-profit organisatie profijt van heeft.

Realtime inzicht in de financiële situatie

Non-profit organisaties hebben aan de ene kant te maken met inkomende steun uit verkregen subsidies, giften van vrienden of sponsoren en facturatie aan leden en investeren aan de andere kant door in te kopen en verplichtingen na te komen. De financiën moeten goed geregistreerd staan én inzichtelijk zijn om direct inzicht te hebben in de financiële situatie.

Rapportage & BI

In de boekhouding hou je de gehele administratie bij, maar hoe maak je dit inzichtelijk? Rapportage & BI zorgt ervoor dat je elk financieel onderdeel naar voren kunt halen om de drivers van de organisatie inzichtelijk te maken in een dashboard. Hierdoor ben je realtime op de hoogte van de kosten, opbrengsten, giften en wat er met die giften gedaan wordt. Door deze cijfers te analyseren krijgt je organisatie voorspellend vermogen om de financiële situatie bij te sturen wanneer dat nodig is.

Deel informatie met externe stakeholders

Externe stakeholders willen op de hoogte blijven wat er met hun bijdrage bereikt wordt. Door Rapportage & BI dashboards te creëren die de reis van hun bijdrage vertellen, kun je de informatie delen waar zij behoefte aan hebben. Maak bijvoorbeeld een dashboard waar de inkomende geldstromen gekoppeld zijn aan investeringen of lopende campagnes en deel deze direct met de externe stakeholders. Hierdoor zijn zij altijd realtime op de hoogte van de situatie binnen de organisatie.

Geautomatiseerde facturatie

Organisaties zijn onnodig veel tijd kwijt aan het afhandelen en verwerken van facturen. Ze verliezen zo de grip op de interne documentenstroom, terwijl het automatiseren de processen sneller en simpeler maakt. Geautomatiseerde facturatie scant de digitale- en papieren facturen in, herkent de gegevens en maakt automatische boekingen voor je aan. Dit scheelt een hoop tijd en moeite om je administratie op orde te krijgen.

Koppel met externe systemen

Koppelen met externe systemen is nauwelijks een issue meer. Op basis van de nieuwste technieken is het te allen tijde mogelijk om connecties tussen verschillende software pakketten te maken. Of dat nu op basis van journaalposten is of op basis van de te factureren regels. Het resultaat is altijd hetzelfde, de uiteindelijke openstaande post komt in de financiële administratie van Exact terecht. Vanuit deze financiële administratie zijn de mogelijkheden weer zeer uitgebreid om de bewaking van de betalingen te doen.

Door gebruik te maken van de juiste software heeft de non-profit organisatie de tools in handen voor een totaaloverzicht op de financiële waarheid. Ontdek onze expertise voor non-profit organisaties op deze pagina.

Ontdek meer