Ga je voor Private-, shared cloud of een combinatie?

Je staat voor een belangrijke keuze met je organisatie: gaan we overstappen naar de cloud? En zo ja, welk soort cloud is dan de beste keuze voor mijn organisatie? In dit blog helpen we je om die keuze te maken door private en shared cloud met elkaar te vergelijken en gelijk een link te leggen naar de ComputerPlan Business Cloud die het beste van beide werelden combineert.   

Wat is een private cloud?

In een private cloud omgeving gebruiken we voor bepaalde applicaties volledig afgeschermde omgevingen, zodat de applicaties alleen voor jouw organisatie toegankelijk zijn. Een private cloud is alleen voor jouw applicaties en data ingericht, dit maakt het dus ook een stuk duurder in gebruik. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van de applicaties en betaalt volledig voor de in gebruik genomen infrastructuur. Eigenlijk heb je dus je eigen infrastructuur met je eigen software buiten de deur staan. 

Wat is een shared cloud?

Zoals de naam al zegt, in een shared cloud omgeving deel je servers, databases en zelfs applicaties, maar wordt de data gescheiden. Iedereen heeft zijn eigen plekje voor zijn data en krijgt hier toegang toe aan de hand van inloggegevens. Doordat je de infrastructuur en applicaties deelt met anderen zijn de kosten aanzienlijk lager dan de private cloud. Je betaalt naar gebruik: hoeveel applicaties gebruik je en hoeveel medewerkers gebruiken deze? De applicaties worden centraal geïnstalleerd en door bijvoorbeeld ComputerPlan beheerd. Dit houdt in dat je zelf geen updates en upgrades hoeft uit te voeren en geen omkijken meer hebt naar de infrastructuur.  

Wat is een gecombineerde cloud?

Een gecombineerde cloud gebruikt de schaalvoordelen uit een shared cloud omgeving en combineert deze met de eigen infrastructuur en applicaties uit een private cloud omgeving. Hierdoor krijg je een unieke mix aan gedeelde applicaties in de shared omgeving (denk aan Microsoft Office 365 of  Exact Globe) en kan je deze uitbreiden met eigen bedrijfsspecifieke applicaties en zelf legacy software in de private omgeving. Deze combinatie geeft je een mix aan schaalvoordelen, terwijl je eigen applicaties of software gemakkelijk toe te voegen zijn aan jouw omgeving. 

Combineer het beste van private- en shared cloud in de ComputerPlan Business Cloud

In onze speciaal opgebouwde ComputerPlan Business Cloud (CBC) bieden we een gecombineerde cloud aan waarin we de kosten- en beheervoordelen van een shared cloud met de uitbreidingsmogelijkheden van een private cloud combineren. Voor jouw medewerkers presenteert de CBC zich als één naadloze omgeving. De medewerkers loggen veilig in op hun ComputerPlan Business Workspace, terwijl wij op de achtergrond zorgen dat de juiste applicaties en data voor hen beschikbaar zijn. Daarnaast is het door de beschikbare applicatieserver mogelijk om eigen software applicaties toe te voegen aan de cloud, zonder dat deze in de shared omgeving beschikbaar worden. Denk hierbij aan bedrijfsspecifieke software of legacy software (verouderde software die zich moeilijk in de cloud laat plaatsen).  

Download het stappenplan

In tien stappen naar zorgeloos werken in de cloud

 

De voor- en nadelen van Private, Shared en de gecombineerde cloud

 

Private

       Eigen voorwaarden van gebruik

       Volledige controle over data

       Eigen onderhoud of uitbesteedt
       Minder flexibiliteit
       Een dure oplossing

 

 

Shared

       Hoge flexibiliteit (betalen naar gebruik)

       Geen onderhoud aan soft- en hardware

       Schaalvoordelen in kosten
       Een goedkopere oplossing
       Generieke functionaliteit

 

 

ComputerPlan Business Cloud

       Flexibel maandabonnement

      Zelf geen onderhoud meer

       Schaalvoordelen in kosten
       Voeg eigen- of legacy software toe
       Dataopslag in Nederland (A'dam)

 

Meer over de ComputerPlan Business Cloud