Virtualisatie

Virtualisatie wat is dat?

Bij virtualisatie wordt het te installeren besturingssysteem (Operating System: OS) van de hardware losgekoppeld. Een OS als Windows of Linux communiceert dan niet rechtstreeks met de hardware; een softwarematige tussenlaag presenteert de hardware “virtueel” aan het OS. Het OS draait dan ook in een virtuele server. Veel bedrijven maken op dit moment gebruik van virtualisatie aangezien het een behoorlijke kostenbesparing met zich meebrengt en er op veel efficiëntere wijze met de hardware wordt omgegaan.

Wat is het voordeel?

Het beperken van het aantal servers is een directe kostenbesparing op de aanschaf van servers maar ook op andere kosten. Denk daarbij aan het stroomverbruik, hardware onderhoudscontracten, minder  noodstroom-voorzieningen, beperking van gebruik van de airco, minder hardware storingen.

Op alle virtuele servers (ook wel Virtual Machines genoemd of VM’s) is gedetailleerde monitoring aanwezig waarmee precies kan worden nagegaan of de ingestelde resources  voor de server nog voldoen of moet worden uitgebreid. Uiteindelijk wordt er optimaal geprofiteerd van de beschikbare resources die in traditionele server oplossingen vaak onbenut blijven. Schaalbaarheid is vanzelfsprekend ook een belangrijke factor. De mogelijkheid om datagroei op te vangen, extra resources zoals CPU en RAM geheugen toe te wijzen is met de geadviseerde modellen dan ook mogelijk indien van toepassing.

Spreekt dit u aan? Graag komen wij met u in contact om onze ervaringen met u te delen. U kunt ons bereiken via 015-279 89 99 of stel uw vraag via ons aanmeldformulier.